„асник







як пр¤н≥сть часник просто неоц≥ненний. ”продовж багатьох в≥к≥в його ¤к приправу вживали народи —ходу, ѕ≥вденноњ јмерики й ћексики. ¬ ™вроп≥ тривалий час часник визнавали лише в простолюдд≥, оск≥льки його мало вишуканий запах не приваблював багатих людей, ¤к≥ звикли до екзотичних приправ. Ќин≥ часник у р≥зних формах вживають в усьому св≥т≥. ¬≥н такий попул¤рний, що важко було б перел≥чити страви, до ¤ких додають часник.

Ќайб≥льше його вживають в аз≥атськ≥й (сх≥дн≥й) ≥ п≥вденно-Ївропейськ≥й кухн≥. ¬ рос≥йськ≥й найчаст≥ше часник використовують, коли маринують чи сол¤ть гриби й овоч≥. ¬≥н Ч характерна пр¤н≥сть дл¤ молдавськоњ кухн≥.

ѕри тривалому збер≥ганн≥ часник втрачаЇ силу запаху й смаку.

¬живаЇтьс¤ вс¤ рослина. «елень додають до розсол≥в ≥ маринад≥в. «убки використовують ¤к приправу до вс≥х вид≥в страв, за вин¤тком солодких. Ќе додають часник ≥ до рибних страв, смак ¤ких в≥н може з≥псувати. як пр¤н≥сть вживають очищеним ≥ др≥бнопос≥ченим чи розтертим з с≥ллю, або ж у вигл¤д≥ сухого порошку.

” кул≥нар≥њ часник необх≥дний, головним чином, коли готують баранину, ¤гн¤тину, дичину, копченост≥, страви з тушкованого й смаженого м'¤са, особливо свинини, с≥чен≥ котлети, б≥фштекси тощо. ƒодають до суп≥в, салат≥в, соус≥в, картопл¤них страв. ѕ≥дходить в≥н ≥ до сир≥в, смачний також з маслом ≥ гар¤чим молоком. “ушкуючи птицю, можна (≥ смачн≥ше буде) комб≥нувати часник з кислими сортами ¤блук чи слив.

≈фект застосуванн¤ часнику залежить в≥д дози й технолог≥њ приготуванн¤ страви. „асом вистачить натерти ним салатницю, в ¤к≥й подаватиметьс¤ салат. ¬ ≥ншому випадку, наприклад, коли готуЇте м '¤со, сл≥д натерти його потовченим часником ≥ поставити нав≥ть на 24 год.

„асник вживають не т≥льки св≥жим, а й сушеним. —ушити можна або роз≥бран≥ ц≥л≥ зубц≥, або др≥бно пос≥чений часник, ¤кий пот≥м розтирають на порошок ≥ зм≥шують з с≥ллю у сп≥вв≥дношенн≥ 1:1 (виходить часникова с≥ль). ѕриготовлений так часник при належному збер≥ганн≥ (у скл¤ному, щ≥льно закритому посуд≥) роками збер≥гаЇ своњ властивост≥ ≥ придатний ¤к приправа до вс≥х вид≥в страв (суп≥в, холодних закусок, гар¤чих страв, салат≥в).

 р≥м в≥домих способ≥в збер≥ганн¤ часнику, Ї й такий: почищен≥ зубц≥ часнику заливають холодним сол¤ним розчином (300 г сол≥ на 1 л води).

≤нтенсивний запах часнику можна пом'¤кшити, випивши скл¤нку молока чи келих червоного вина, а також жуванн¤м селери, петрушки чи рути, кориц≥, бадь¤ну, гвоздики, м '¤ти, цедри, ан≥су, кмину та ≥нших пр¤нощ≥в.

—л≥д також знати, що п≥д впливом високих температур (кип'¤т≥нн¤, смаженн¤ тощо) ц¤ приправа втрачаЇ св≥й гострий смак ≥ запах. “ож, ¤кщо бажаЇте дос¤гти найвищого смакового ефекту ≥ при цьому зберегти л≥кувальн≥ властивост≥ часнику, не п≥ддавайте його тривал≥й теплов≥й обробц≥. ƒо суп≥в ≥ головних страв краще додати його др≥бно пос≥ченим перед самим к≥нцем приготуванн¤, буквально за к≥лька хвилин до зн¤тт¤ з вогню (прикрити кришкою ≥ залишити на 3- 4 хв, аби часник розливс¤). “≥льки тод≥ в≥дчутний тонкий, приЇмний, не дуже нав'¤зливий смак ≥ запах часнику, що р≥вном≥рно прос¤каЇ всю страву й гармон≥йно поЇднуЇтьс¤ з ≥ншими використаними пр¤нощами.

јптекарський город. „асник

≤стор≥¤ про часник



–ослини („)

ѕр¤н≥ рослини

Ќа головну


Hosted by uCoz