Ћ≥кувальн≥ властивост≥ ≥нжиру







ƒл¤ потреб медицини використовують супл≥дд¤ - ф≥ги - або листки ≥нжиру. —упл≥дд¤ м≥ст¤ть значну к≥льк≥сть цукр≥в (57 %), орган≥чн≥ кислоти, тритерпенов≥ сапон≥ни, в≥там≥ни: ¬2, ¬ , —, ≈, ––. ” нас≥нинах Ї до 34 % жирноњ ол≥њ. ¬ орган≥чний склад листк≥в вход¤ть фенолкарбонов≥ кислоти, еф≥рна ол≥¤, ¤ка м≥стить гва¤кол, кадал≥н, α-цимол, ≥зовалер≥анова та пальм≥тинова кислоти; тритерпеноњди: лупеол, β-ам≥рин, β-тараксерол; дубильн≥ речовини (до 2 %), флавоноњди, кумарини: псорален ≥ бергаптен. ¬м≥ст кальц≥ю, фосфору, магн≥ю та зал≥за у супл≥дд¤х ≥нжиру значно б≥льший н≥ж у ¤блуках, абрикосах ≥ сливах. ¬м≥ст глюкози ≥ фруктози дос¤гаЇ 20-30%, а в сушених њх вм≥ст дос¤гаЇ 70%.

—упл≥дд¤ ≥нжиру Ї прекрасним д≥Їтичним продуктом ≥ ефективним л≥кувальним засобом. ” св≥жому ≥ в'¤леному вигл¤д≥ њх використовують дл¤ приготуванн¤ варенн¤, джему, пастили, цукерок, компот≥в та вин. ¬они мають легку проносну д≥ю, корисн≥ при анем≥њ та цукровому д≥абет≥.

ѕлоди ≥нжира покращують кол≥р обличч¤ ≥ спри¤ють "дозр≥ванню" нарив≥в. ¬≥дваром ≥з плод≥в полощуть горло при анг≥н≥, а недозр≥л≥ плоди ≥ листки прикладають на бородавки ≥ родим≥ пл¤ми. Ћистки також допомагають при лиша¤х, кропивниц≥ та екзем≥.

«астосовують ≥нжир при анг≥н≥, кашл≥, коклюш≥, хворобах шлунка та малокр≥в'њ. «вареними на молоц≥ плодами ≥нжиру л≥кують бронх≥ти, трахењти, гастрити та хрон≥чн≥ заперт¤.

” √руз≥њ з ≥нжиру виробл¤ють густий екстракт, ¤кий вживають ¤к сечог≥нний зас≥б при декомпенсац≥њ серцевоњ д≥¤льност≥.

¬ япон≥њ м'¤куш супл≥дд¤ смок≥вниц≥ використовують при кровохарканн≥ ≥ кровотечах. ¬≥двар з ≥нжиру Ї непоганим засобом при лихоманках, простудних захворюванн¤х, оск≥льки маЇ протизапальну та потог≥нну д≥ю. ≈фект його п≥дсилюЇтьс¤, ¤кщо супл≥дд¤ ≥нжиру заливати не окропом, а гар¤чим молоком. Ќедозр≥л≥ супл≥дд¤, а також с≥к ≥з них мають протим≥кробну та протеол≥тичну активн≥сть.

ќдержаний ≥з соку ≥нжиру протеол≥тичний фермент ф≥цин маЇ здатн≥сть руйнувати ф≥бриноген у кров≥ ≥ може використовуватис¤ дл¤ л≥куванн¤ тромбоембол≥чних захворювань. ƒоведено протипухлинну активн≥сть молочного соку ≥ та в≥двару з ≥нжиру.

Ћистки ≥нжиру мають також л≥кувальн≥ властивост≥. ” медицин≥ япон≥њ, ≤нд≥њ, јвстрал≥њ, —енегалу та ¬енесуели ними л≥кують пухлини та бородавки. ” «акавказз≥ в≥двар з листк≥в вживають при кол≥тах, мал¤р≥њ, бронх≥альн≥й астм≥ та хворобах серц¤. Ќим полощуть горло при пухлинах ≥ вживають дл¤ примочок при виразках та гн≥йниках шк≥ри.

¬живанн¤ плод≥в стимулюЇ лактац≥ю у ж≥нок. ¬≥двар використовують при гриж≥.

¬ сх≥дн≥й медицин≥ вважаЇтьс¤, що рослина п≥двищуЇ сексуальн≥ можливост≥ у чолов≥к≥в ≥ спри¤Ї сперматогенезу.

¬ науково-практичн≥й медицин≥ листки ≥нжиру використову ють дл¤ одержанн¤ л≥кувального засобу "‘урален" - дл¤ , л≥куванн¤ в≥т≥л≥го та гн≥здовоњ алопец≥њ.

 ≥мнатн≥ рослини. ≤нжир
÷≥лющ≥ страви. ≤нжир

≤нш≥ рослини (≤)


Ћ≥кувальн≥ властивост≥ к≥мнатних рослин


Ќа головну



Hosted by uCoz