рес-салат







 рес-салат (Lеpidium sativum. L.) (хр≥нниц¤ пос≥вна) - однор≥чна трав'¤ниста гола рослина родини капуст¤них (хрестоцв≥тих). —тебло пр¤мосто¤че, 20Ч 40 см заввишки, у верхн≥й частин≥ розгалужене. ѕрикоренев≥ листки перисторозд≥льн≥, з обернено¤йцевидними суц≥льними або надр≥заними гострими сегментами. —теблов≥ листки чергов≥, черешков≥ або сид¤ч≥ (верхн≥), при основ≥ звужен≥ або закруглен≥; нижн≥ листки перист≥ або дв≥ч≥перист≥, з зубчастими сегментами, серединн≥ Ч трирозд≥льн≥, верхн≥ Ч л≥н≥йн≥, гостр≥.  в≥тки правильн≥, двостатев≥, 4-пелюстков≥, з≥бран≥ у прост≥ видовжен≥ грона; в≥ночок б≥лий або червонуватий. ѕл≥д Ч округло-овальний стручечок. ÷в≥те з травн¤ до липн¤.

÷≥нною особлив≥стю крес-салату Ї висока ст≥йк≥сть проти недостатньоњ осв≥тленост≥. ” поЇднанн≥ з скоростигл≥стю та холодост≥йк≥стю це даЇ змогу мати продукц≥ю ц≥лор≥чно з в≥дкритого, закритого грунту ≥ нав≥ть у к≥мнатних умовах. Ќас≥нн¤ крес-салату проростаЇ при температур≥ 2Ч3∞—, сходи витримують заморозки до м≥нус 1∞—, а доросл≥ рослини здатн≥ в≥дновлювати життЇв≥ функц≥њ п≥сл¤ короткочасноњ д≥њ температури м≥нус 4Ч7∞—. –ослини ростуть ≥ формують урожай при температур≥ 3Ч7∞—, але оптимальною дл¤ розвитку Ї температура 12Ч15∞—. ѕри вищ≥й температур≥ рослини швидко переход¤ть до стад≥њ цв≥т≥нн¤ ≥ втрачають харчов≥ ¤кост≥.

Ћистки м≥ст¤ть велику к≥льк≥сть поживних речовин. Ќасамперед це в≥там≥ни —, ¬1, ¬2, ¬6, ––,  , каротин, м≥неральн≥ сол≥ кал≥ю, кальц≥ю, зал≥за, фосфору, натр≥ю, магн≥ю, с≥рки, йоду, цукор та ≥нш≥ вуглеводи, б≥лки, ф≥тонциди, г≥рчична ол≥¤. ¬икористанн¤ його в њжу особливо корисне у дит¤чому харчуванн≥ та дл¤ людей похилого в≥ку.

Ўирота л≥кувальноњ д≥њ хр≥нниц≥ незначна. ¬она ви¤вл¤Ї антибактер≥альну ≥ д≥уретичну д≥ю, пол≥пшуЇ травленн¤. ѕри систематичному њњ вживанн≥ покращуЇтьс¤ сон ≥ знижуЇтьс¤ артер≥альний тиск. ¬ д≥Їтичному харчуванн≥ хр≥нницю використовують ¤к протицинготний зас≥б, при г≥по- та ав≥там≥нозах .

ћазь ≥з нас≥нн¤ хр≥нниц≥ використовуть дл¤ л≥куванн¤ гн≥йних ран, золотушних виразок та корости. ћазь готують з висушеного потовченого нас≥нн¤ ≥ смальцю у сп≥вв≥дношенн≥ 1:5.

 рес-салат спри¤Ї п≥двищенню апетиту, зм≥цненню нервовоњ системи, пол≥пшенню функц≥њ щитовидноњ залози, очищенню кров≥ та дихальних ≥ сечових шл¤х≥в, запоб≥гаЇ недокр≥в'ю, д≥атезу.  рес-салат, ¤к ≥ морськ≥ продукти та хр≥н, можна використовувати при ураженн≥ рад≥оактивним випром≥нюванн¤м завд¤ки вм≥сту великоњ к≥лькост≥ йоду, що запоб≥гаЇ нагромадженню в орган≥зм≥ рад≥оактивного йоду.

 рес-салат не вимогливий до умов вирощуванн¤, пом≥рно вимогливий до вологост≥. ¬ирощують його на р≥зних грунтах, проте краще в≥н вдаЇтьс¤ на нейтральних легких суп≥щаних, удобрених п≥д попередню культуру ≥ достатньо зволожених. —≥ють крес-салат у березн≥ по сн≥гу на добре осв≥тлених д≥л¤нках з м≥жр¤дд¤ми 10 см. √либина загортанн¤ нас≥нн¤ становить 1,5Ч2 см, а норма вис≥ву Ч 4Ч7 г/м 2. —ходи з'¤вл¤ютьс¤ через 2Ч8 дн≥в п≥сл¤ с≥вби, швидше при укриванн≥ д≥л¤нки чорною пл≥вкою. ѕл≥вку зн≥мають через 7Ч10 дн≥в, коли з'¤вл¤ютьс¤ м≥цн≥ сходи. ѕровод¤ть розпушуванн¤ по сходах поперек р¤дк≥в грабл¤ми або ≥ншими знар¤дд¤ми. –ослини залишають на в≥дстан≥ 5Ч6 см. ¬ирван≥ рослини придатн≥ дл¤ споживанн¤. —≥ють кожн≥ 10Ч15 дн≥в до к≥нц¤ травн¤. ¬л≥тку крес-салат пошкоджуЇтьс¤ земл¤ними блохами. ∆арка та суха погода спри¤Ї швидкому утворенню слаборозвинених кв≥тконос≥в, призводить до втрати харчових ¤костей. ѕродовжують вирощувати у к≥нц≥ серпн¤. ƒогл¤д за пос≥вами пол¤гаЇ в 1Ч2-разовому розпушуванн≥ м≥жр¤дь та п≥дтриманн≥ грунту зволоженим. ѕри з'¤вленн≥ сход≥в обробл¤ють захисн≥ смуги 0,2 % -ним розчином метафосу дл¤ боротьби з хрестоцв≥тими блохами. —алат у стад≥њ сход≥в та молодих рослин дуже пошкоджуЇтьс¤ хрестоцв≥тою блохою, особливо в посушливу погоду ≥ при вирощуванн≥ в л≥тн≥ строки. ќбробки пос≥в≥в крес-салату пестицидами у м≥ру потреби повторюють кожн≥ 4Ч7 дн≥в. –обити це сл≥д у тиху погоду, коли пестициди не можуть потрапити на рослини.

¬зимку крес-салат вирощують також на п≥дв≥конн≥, використовуючи п≥ддони, блюдц¤ тощо. як субстрат використовують дуже тонкий шар вати, насичений водою. Ќас≥нн¤ вис≥вають суц≥льно, накривають пл≥вкою або склом, ставл¤ть у тепле м≥сце дл¤ проростанн¤ (на 1Ч3 дн≥), а пот≥м перенос¤ть посудину на п≥дв≥конн¤ ≥ сл≥дкують за пост≥йним зволоженн¤м субстрату.  ожн≥ с≥м дн≥в с≥вбу повторюють. «р≥зають рослинки через 10Ч12 дн≥в у стад≥њ с≥м'¤долей ≥ використовують у њжу.


ѕр¤н≥ рослини.  рес-салат



≤нш≥ рослини. ( )

јптекарський город

Ќа головну



Hosted by uCoz