Ялівець звичайний







Як пряність використовують шишко-ягоди. На смак вони пряні, трохи гіркуваті, їх використовують у соусах, стравах із птиці та м'яса, особливо жирного, але головним чином — для приготування дичини (ведмежатини, оленини, зайчатини, пернатих). Оброблену дичину обгортають гілочками чи обкладають шишко-ягодами, щоб м'ясо "дозріло". Додають ягоди і до рибних маринадів. Квашена капуста з ягодами ялівцю набуває витонченого, пікантного смаку. Поліпшують вони смак і тушкованої капусти, інших страв з овочів, особливо з буряків. Інколи додають ягоди до гуляшу, якщо бажають надати йому присмаку дичини. У пряній суміші з ялівцю і коріандру маринують м'ясо перед копченням. Добре поєднуються шишко-ягоди і з часником, майораном, м'ятою, полином. Це головні компоненти в маринадах, аби відбити неприємний смак деяких сортів м'яса, скажімо, баранини, оленини, зайчатини, або, навпаки, підкреслити специфчний аромат і смак (ведмежатини) чи посилити присмак дичини (пернатих).

Вживають шишко-ягоди і для приготування різних напоїв. Наприклад, у Чехії і Словаччині ягоди ялівцю використовують для приготування паленки (горілки).

Плоди ялівцю вживають у невеликій кількості, бо надмірна концентрація може спричинити отруєння. На 1 кг м'яса беруть 6—8 шт., для приготування пернатих, скажімо, рябчика чи тетерука — 4—5 ягід.

Слід зазначити, що людям із запальними процесами в нирках і вагітним жінкам ялівець для лікування і як пряність вживати не можна.



Рослини (Я)

Пряні рослини

На головну


Hosted by uCoz