’р≥н







як пр¤н≥сть найчаст≥ше використовують кор≥нь хрону, менше Ч н≥жне молоде св≥тло-зелене лист¤. Ћистки хрону вживають т≥льки сирими, њх додають до салат≥в, суп≥в, бутерброд≥в, а також коли консервують ог≥рки ≥ пом≥дори, ¤к кр≥п.

 ор≥нь хрону маЇ гострий, р≥зкий запах. —мак його спочатку солодкуватий, п≥зн≥ше гострий ≥ пекучий. ¬живають нар≥заним чи натертим у квашен≥й капуст≥, коли маринують чи консервують ог≥рки, бур¤к, овочеве асорт≥.

 ор≥нь перед вживанн¤м готують по-р≥зному. —в≥жий натертий хр≥н без будь-¤ких подальших приготувань можна подавати до м'¤са ≥ копченостей. Ќатертий хр≥н заправл¤ють с≥ллю ≥ цукром, одн≥Їю чи двома чайними ложками лимонноњ цедри ≥ заливають 2%-ним розчином оцту чи сметаною, а найчаст≥ше Ч бур¤ковим соком. √остроту можна зменшити, додаючи сметану ≥ ¤блука. ѕодають до смаженого м'¤са, сосисок, б≥фштексу по-татарськи, копченого м'¤са, шинки, жирноњ свинини, вареноњ ¤ловичини, холодцю, ¤зика ≥ ростб≥фа. ƒодають до р≥зноман≥тних майонез≥в, сиру, йогурту, квашеноњ капусти, ог≥рк≥в й ≥нших овоч≥в. ÷≥ сум≥ш≥ подають до смаженого ≥ вареного м '¤са, риби, холодних закусок. —ум≥ш натертого хрону з сметаною чи з ¤блуками, з водою чи вином Ї смачною приправою до риби, особливо до коропа, тр≥ски, вугра ≥ лосос¤.

—мак хрону можна пол≥пшити, додавши до нього цукор ≥ лимонний с≥к.

ƒошкульний дух тертого св≥жого хрону викликаЇ по¤ву сл≥з. ¬иникненню цього ефекту, а також гострому смаков≥ хр≥н завд¤чуЇ ароматичн≥й ол≥њ, ¤ка може спричинити по¤ву червоних пухирц≥в на шк≥р≥, викликати подразненн¤.

«анадто пекучий смак зменшуЇтьс¤ п≥д час нагр≥ванн¤. јле в жодному раз≥ не можна хр≥н варити у вод≥, треба з≥гр≥вати у сухому стан≥ на пару.

¬зимку можна збер≥гати кор≥нн¤ у льоху, закопаним у п≥сок. якщо залишитьс¤ невживаним обчищений шматок хрону, можемо збер≥гати його у пол≥етиленовому пакет≥ або в алюм≥н≥Їв≥й фольз≥ Ч в≥н не з≥псуЇтьс¤.

” контакт≥ з пов≥тр¤м швидко втрачаЇ св≥й гарний б≥лий кол≥р, тому готувати його сл≥д ¤комога швидше.

Ќайпоширен≥ший рецепт приготуванн¤: до невеликоњ к≥лькост≥ води додати оцет, с≥ль, цукор ≥ розм≥шати з св≥жо натертим хроном.

ѕ≥кантний спос≥б приготуванн¤: натерти кор≥нь хрону та половину ¤блука, пот≥м за смаком посолити, додати чорний мелений перець, с≥к лимона та сметану.

«астосовуютьс¤ ¤к додаток до гар¤чих ковбасних страв, шинки, вареноњ ¤ловичини, в≥двареноњ риби, ¤ка у нас мало практикуЇтьс¤, хоча дуже приЇмна на смак ≥ корисна дл¤ здоров '¤.



–ослини (’)

ѕр¤н≥ рослини

Ќа головну


Hosted by uCoz