Ћюбисток аптекарський (Levisticum officinale L.)







як пр¤н≥сть використовують листки, стебло, кор≥нн¤ ≥ нас≥нн¤. «апах люђбистку гострий, пр¤ний, смак спочатку солодкуватий, пот≥м гострий, пр¤ний, пом≥рно г≥ркуватий.

—л≥д зазначити, що любисток волод≥Ї ≥нтенсивним ароматом ≥ застосовувати його потр≥бно невеликими к≥лькост¤ми. —мачний любисток у сум≥ш≥ з петрушкою ≥ зеленою цибулею. ƒо такоњ сум≥ш≥ можна додати чебрець, розмарин ≥ трохи пекучого перцю. ѕриготована способом сухого засолу, така сум≥ш може бути прекрасною приправою прот¤гом усього року.

Ћюбисток можна додавати до вс≥х суп≥в, за вин¤тком молочних, р≥зноман≥тних соус≥в, салат≥в (скаж≥мо, з пом≥дор≥в ≥ паприки), п≥дливок, смаженого м'¤са, страв з рису, круп, птиц≥ ≥ риби. Ќавесн≥, коли готуЇте стару картоплю, додайте любисток, ≥ в≥н усуне затхл≥сть, зађпахи ≥ присмаки, ¤к≥ з'¤вл¤ютьс¤ п≥д час тривалого збер≥ганн¤.

—тебло любистку всередин≥ порожнисте. …ого можна в≥дварити в цукровому сироп≥ ≥ приготувати цукати. ѕор≥зан≥ на шматочки потр≥бноњ товщини, вони можуть прикрасити торт, а також бути самост≥йними ласощами. ≤з стебел можна зварити варенн¤.

 ор≥нн¤ можна вживати св≥жими ≥ висушеними у соуси, супи, страви ≥з круп, рибн≥ ≥ м'¤сн≥ страви. —ухе кор≥нн¤, подр≥бнене у порошок, маЇ грибний запах. ¬ин¤ткового смаку набуваЇ з додаванн¤м щ≥пки любистку м≥цний м'¤сний бульйон, в ¤кому п≥дкреслюЇтьс¤ ≥ посилюЇтьс¤ смак м'¤са. ¬живають кор≥нь дл¤ аромату кондитерських вироб≥в, чайних сум≥шей, маринад≥в ≥ напоњв.

ѕлоди любистку застосовують при засолц≥ ог≥рк≥в, кабачк≥в, капусти та ≥нших овоч≥в, при вип≥чц≥ хл≥ба, кондитерських вироб≥в.

«бер≥гати висушен≥ листки любистку треба у закритому посуд≥.

Ћюбисток найб≥льше вживають у зах≥дноЇвропейськ≥й кухн≥, зокрема н≥мецьк≥й й англ≥йськ≥й.

—л≥д памТ¤тати, що перед цв≥т≥нн¤м кор≥нь любистку стаЇ отруйним. “ому його копають п≥зно восени.



–ослини (Ћ)

ѕр¤н≥ рослини

Ќа головну


Hosted by uCoz