Образки болотні







Образки болотні (рос. Белокрыльник болотный) (Calla palustris).

Сімейство ароїдних – Araceae.

Кореневище товсте, членисте, повзуче, зелене, розташоване на поверхні ґрунту. Листя на вегетативних пагонах одиночні, крупні, на квітучих пагонах зібрані в розетку. Пластинка листка широкосердцеподібна, загострена, гладенька, з дугоподібними жилками, 6-14 см завдовжки і 5-11 см вширшки. Черешки листя довгі, до 24 см, у основи з довгою піхвою. Квітконіс у висоту рівний листю. Качан подовгувато-циліндричний. Покривало суцвіття плоске, яйцевидне з вузьким загостренням на верхівці, зовні зелене, зсередини біле. Плоди - яскраво-червоні ягоди. Вся рослина в свіжому вигляді отруйно. Квітне з середини травня до кінця червня.

У склад входить сапоніноподібні з'єднання, а також летюча речовина типу ароїна з подразливими властивостями. Отруєння найчастіше можливе при вживанні ягід, зібраних в красиві щільні кетяги (качани).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, слиновиділення, пронос, задишка, тахікардія.

Але ще у давнину людина навчилася звільнятися від шкідливих речовин і використовувати товсті кореневища цієї рослини в їжу. Виявилось, що досить висушити рослину, потім прокип'ятити його, і вся гіркота, а з нею і отруйні речовини виходять.

Ймовірно, це відкриття було зроблено в голодні роки, коли людина шукала собі їжу. Ось тоді-то і стали називати образки болотні хлібником. Пізніше восени або ранньою весною, коли в корінні накопичений запас поживних речовин, люди брали граблі або вила, йшли до лісового озера і витягували з мула товсті кореневища. У цей період в них міститься до 30% крохмалю. Кореневища промивали, сушили на сонці і в печі, мололи на млині, заливали муку гарячою водою, давали відстоятися, воду зливали, муку висушували і ще раз заливали гарячою водою.

Якщо ж коріння пропустити через м'ясорубку, висушити і двічі обробити гарячою водою, то можна одержати крупу для заправки супів і приготування каш. Відварену крупу з додаванням зелені лугового часнику, щавлю, тмину або петрушки можна використовувати як начинку для пиріжків. Виварена і висушена, рослина стає їстівною, втрачає гострий присмак і набуває деякої солодкості. Хліб з домішкою такої муки приємний, особливо коли він свіжий і пишний

Див. Каталог кімнатних рослин. Калла





Отруйні рослини.(O)

Каталог отруйних рослин

Отруйні рослини

На головну


Hosted by uCoz