Ћ≥кувальн≥ властивост≥ парагвайського чаю







’≥м≥чний склад б≥олог≥чно активних сполук мате близький до китайського чаю. ¬ листках його м≥ститьс¤ 0,2-2 % алкалоњду кофењну, 0,1-0,2 % теобром≥ну ≥ теоф≥л≥ну, 4-16 % дубильних речовин, 10-16 % хлорогеновоњ кислоти.  р≥м цього, в листках Ї рутин, аскорб≥нова кислота, рибофлав≥н, п≥ридоксин. Ќещодавно ≥з листк≥в мате вид≥лено сапон≥н, ¤кий назвали матесапон≥н-1.

≤нд≥анц≥ вживали мате дл¤ п≥двищенн¤ працездатност≥, порошком ≥з його листк≥в присипали рани, що важко гоњлись. ¬важалос¤ також, що мате приносить душевний спок≥й, осв≥жаЇ в спеку.

ѕарагвайський чай ¤к л≥карська рослина входить у фармакопею Ѕразил≥њ. ¬≥н маЇ виражену тон≥зуючу та в'¤жучу д≥ю, стимулюЇ д≥¤льн≥сть серц¤, розширюЇ судини ≥ покращуЇ пам'¤ть. «а де¤кими даними, тон≥зуюча д≥¤ мате сильн≥ша в≥д аналог≥чноњ д≥њ китайського чаю. ћ≥сцев≥ л≥кар≥ рекомендують його ¤к найефективн≥ший зас≥б при хворобах травленн¤.



≤нш≥ рослини (ѕ)


Ќа головну



Hosted by uCoz