Лікувальні властивості маранти або арроурута вест - індійського
Латинська назва Maranta arundinaceae L.
Родина Марантові – Marantaceae
Трав'янистий багаторічник заввишки до 1 м, з антоциановим забарвленням вузлів стебла. І прикореневе, і стеблове листя вельми велике, цілокрає. Квітки зібрані у суцвіття волоть.
Маранта є, мабуть, однією з якнайдавніших харчових рослин Південної Америки. У природі зустрічаються періодично на островах Фіджі і в Бразилії. У XVI столітті португальці завезли маранту до Індії і Африки. Сьогодні ця рослина культивується в тропіках майже повсюдно.
Назва «арроурут» утворена поєднанням двох англійських слів (arrow, root), що означають “стріла” і “корінь”. Пояснюється таке поєднання тим, що в медичній практиці аборигенів Барбадосу і Ямайки сок рослини використовувався при лікуванні ран від отруйних стріл. Іншу назву рослина одержала на честь Бартоломео Маранта, венеціанського лікаря і ученого, що жив в першій половині XVIII століття.
Особливий інтерес представляють веретеноподібні кореневища завдовжки до 40 см, що дають урожай 10-12 т з гектара. Після обробки кореневища перетворюють на муку і крохмаль.
Арроурутний крохмаль використовується як лікувальний продукт для щоденного живлення при анемії кишечника, хронічному схудненні, ряду хвороб, пов'язаних з порушенням обміну речовин.
Лікувальні властивості кімнатних рослин
![]() |