Ћ≥кувальн≥ властивост≥ мандарина







ћ'¤куш плод≥в мандарина м≥стить до 10,5 % цукр≥в, орган≥чн≥ кислоти, зокрема до 1 % лимонноњ кислоти, в≥там≥ни - аскорб≥нову кислоту, т≥ам≥н, рибофлав≥н, ф≥тонциди. ” ньому м≥ститьс¤ близько 40-50 мг % в≥там≥ну —, ¤кий збер≥гаЇтьс¤ дуже довго нав≥ть при заморожуванн≥. Ўк≥рка м≥стить до 2 % еф≥рноњ ол≥њ, каротиноњди. ƒо складу еф≥рноњ ол≥њ вход¤ть d-лимонен, цитраль, каприловий та ≥нш≥ альдег≥ди, метиловий еф≥р антран≥ловоњ кислоти, ¤кий надаЇ мандаринов≥й ол≥њ, а також плодам, листкам, кв≥ткам ≥ молодим пагонам своЇр≥дного смаку ≥ запаху.

ћ'¤куш плод≥в мандарина Ї дел≥катесним, д≥Їтичним, осв≥жаючим продуктом. —≥к з них ¤к загальнозм≥цнювальний та покращуючий травленн¤ зас≥б часто включають у д≥Їтичн≥ рац≥они. ћандариновий с≥к завд¤ки ф≥тонцидним властивост¤м маЇ антим≥кробну д≥ю, в≥н спри¤Ї нормал≥зац≥њ травленн¤ та гальмуЇ перистальтику кишк≥вника. «авд¤ки протигрибковим властивост¤м с≥к вил≥ковуЇ уражен≥ м≥кроспор≥Їю й трихоф≥т≥Їю д≥л¤нки шк≥ри.

ћандаринову шк≥рку також вживають дл¤ ароматизац≥њ р≥зноман≥тних л≥кувальних засоб≥в, настоњв, сироп≥в, екстракт≥в, а також у харчов≥й промисловост≥.

¬и¤влено терапевтичну ефективн≥сть шк≥рки плод≥в мандарина при л≥куванн≥ хрон≥чних захворювань дихальних шл¤х≥в.


÷≥лющ≥ страви. ћандарин

≤нш≥ рослини (ћ)


Ќа головну



Hosted by uCoz