Ћ≥кувальн≥ властивост≥ лавровишн≥







Ћ≥кувальною сировиною лавровишн≥ Ї листки, ¤к≥ зривають або зр≥зають з г≥лок п≥сл¤ в≥дцв≥танн¤ ≥ плодоношенн¤ рослини у липн≥-серпн≥. Ћистки м≥ст¤ть гл≥козиди синильноњ кислоти - амигдал≥н, пруназин, прулауразин, що зумовлюють фармаколог≥чну д≥ю л≥кувальних засоб≥в ≥з них. ” листках Ї також еф≥рна ол≥¤, флавоноњди, пох≥дн≥ кемпферолу, до 15 % дубильних речовин, димер≥в, тример≥в ≥ пол≥мер≥в катех≥ну ≥ еп≥катех≥ну.

” минулому лавровишн¤ була попул¤рною л≥карською рослиною. ѓњ використовували ¤к болезаспок≥йливий зас≥б при де¤ких серцевих та легеневих захворюванн¤х, при кашл≥, розладах нервовоњ системи та раку. –ос≥йська народна медицина усп≥шно застосовувала гар¤чий в≥двар листк≥в лавровишн≥ на молоц≥ дл¤ л≥куванн¤ раку легень. ” √олланд≥њ гар¤чу молочну наливку пили при склерозному затверд≥нн≥ легень. «овн≥шн≥ пухлини л≥кували шл¤хом прикладанн¤ до ракових нарост≥в та виразок св≥жих потовчених листк≥в лавровишн≥.

—ьогодн≥ св≥же лист¤ лавровишн≥ застосовують т≥льки в гомеопат≥њ дл¤ л≥куванн¤ еп≥лепс≥њ, коклюшу, туберкульозу та астми. Ќещодавно у ¬еликобритан≥њ запатентовано косметичний зас≥б основ≥ лавровишневоњ води дл¤ л≥куванн¤ себорењ.

 р≥м листк≥в лавровишн≥, в де¤ких крањнах вживають ≥ њњ плоди - ¤к харчовий продукт дл¤ одержанн¤ соку та прохолодних напоњв.

”вага! якщо вирощувати лавровишню; то повинн≥ пам'¤тати про њњ отруйн≥ властивост≥. властивост≥. ќднак бо¤тис¤ ц≥Їњ рослини не сл≥д. «апах њњ кв≥т≥в нешк≥дливий маЇ нав≥ть ф≥тонцидн≥ властивост≥. —л≥д лише не забувати ретельно мити руки при контакт≥ з листками лавровишн≥.



≤нш≥ рослини (Ћ)


Ќа головну



Hosted by uCoz