Ћ≥кувальн≥ властивост≥ лаври







Ћист¤ ≥ зр≥л≥ плоди лавра використовують з л≥кувальною метою. Ћистки рослини м≥ст¤ть еф≥рну ол≥ю в≥д 0,5 до 4,5 % склад≥ ¤коњ ≥дентиф≥ковано до 45 компонент≥в. ѕр¤ний запах лаврового листка зумовлений 1,4-ц≥неолом та г≥дратом саб≥нену. ƒо складу еф≥рноњ ол≥њ вход¤ть також камфен, карвон, лимонен, м≥рцен, /-?-л≥нен, /-?-п≥нен, а-феландрен, ?-феландрен, терп≥неол та ≥нш≥ терпени. Ћистки також м≥ст¤ть флавоноњди - рутин, кемпферол, кверцетин, антоц≥ани, сескв≥терпенов≥ лактони.

≤з св≥жих плод≥в одержують жирну ол≥ю, вих≥д ¤коњ с¤гаЇ 26%. ∆ирна ол≥¤ лавра густа, пахуча, зеленого кольору ≥ складаЇтьс¤ в основному ≥з тригл≥церид≥в лауриновоњ ≥ пальм≥тино воњ кислот.  р≥м жирноњ ол≥њ, плоди також м≥ст¤ть до 4% еф≥рноњ ол≥њ та дубильн≥ речовини.

” наш час лавр не маЇ широкого застосуванн¤ в медицин≥. …ого подр≥бнен≥ плоди ≥ жирне масло ≥з них вход¤ть до складу де¤ких мазей, зокрема, до так званоњ "б≥бковоњ маз≥", ¤ку використовують ¤к знеболюючий зас≥б, а також при л≥куванн≥ корости. ¬одними вит¤жками ≥з листк≥в лавра л≥кують цукровий д≥абет.

Ћетк≥ х≥м≥чн≥ сполуки лавра, або ф≥тонциди, перешкоджають ростов≥ туберкульозноњ палички. ∆ирне масло, ¤ке одержують ≥з плод≥в лавра, завд¤ки його тверд≥й консистенц≥њ можна застосовувати у фармац≥њ зам≥сть масла какао дл¤ виготовленн¤ супозитор≥њв.

¬ медицин≥ використовують листки, плоди, вит¤жки ≥ настойки ≥з вс≥х частин рослини. Ћистки ¤к пр¤н≥сть, д≥ють стимулююче, використовуютьс¤ при аменорењ, кольках, метеоризм≥ ≥ ≥стер≥њ, стимулюють вих≥д р≥дини ≥з орган≥зму.

¬ит¤жки ≥з вс≥х частин рослини рекомендують ¤к протипухлинний зас≥б ≥ ¤к зас≥б догл¤ду за шк≥рою.



≤нш≥ рослини (Ћ)


Ќа головну



Hosted by uCoz