Ћ≥кувальн≥ властивост≥ коли







 ола Ї одн≥Їю з найважлив≥ших тон≥зуючих речовин, що вживаютьс¤ дл¤ стимул¤ц≥њ м'¤зовоњ енерг≥њ, центральноњ нервовоњ системи та серцевоњ д≥¤льност≥.

Ќас≥нн¤ коли м≥стить до 2,4% алкалоњд≥в (в основному кофењн)б 1,5-2% дубильних речовин. —в≥же нас≥нн¤ м≥стить кофењн у зв'¤заному стан≥, у так званому гл≥козид≥ колан≥н≥, ¤кий розкладаЇтьс¤ на кофењн, глюкозу та кола-дубильн≥ речовини. р≥м цих сполук, у бобах коли Ї до 45% крохмалю, 105 б≥лку та до 1,5% жирноњ ол≥њ.

” сучасн≥й медицин≥ боби коли вживають ¤к тон≥зуючий зас≥б. ƒопомагають вони також при хрон≥чних проносах завд¤ки вм≥сту у них дубильних речовин. ≤з насто¤нки, р≥дкого та сухого екстракт≥в виготовл¤ють таблетки, р≥зноман≥тн≥ кондитерськ≥ вироби дл¤ турист≥в та альп≥н≥ст≥в, ¤к≥ п≥двищують њх ф≥зичну витривал≥сть та покращують адаптац≥ю орган≥зму до суворого середовища.

”вага! —л≥д пам'¤тати, що кола, так само ¤к й ≥нш≥ речовини, що м≥ст¤ть кофењн (кава, чай), у великих дозах може спричинити отруЇнн¤ ≥ нав≥ть смерть. ћ≥жнародний доп≥нговий заборонив спортсменам вживати екстракти коли та продукти з них.



≤нш≥ рослини ( )


Ќа головну



Hosted by uCoz