Ћ≥кувальн≥ властивост≥ чаю







Ћистки чаю м≥ст¤ть до 36 % дубильних речовин, до складу ¤ких вход¤ть галокатех≥нгалат, /-еп≥катех≥нгалат, /-еп≥галокатех≥н, /-еп≥катех≥н, (-)-еп≥галокатех≥нгалат, в≥льна галова кислота; алкалоњди пуринового р¤ду (до 5 %), так≥, ¤к кофењн, теоф≥л≥н, теобром≥н, ксантин, аден≥н, г≥поксантин, параксантин, метилксантин, ≥затин та ≥нш≥. ” чањ ви¤влено флавоноњди - кемпферол, кверцетин, кверцитрин, рутин; хлорогенову кислоту, кумарини, аскорб≥нову кислоту, стероњдн≥ сапон≥ни.

ƒо складу еф≥рноњ ол≥њ чаю (0,007-0,014 %) вход¤ть гексен-3-ол, гесен-2-аль, ≥зомасл¤ний та ≥зовалер'¤новий альдег≥ди, оцтова, проп≥онова, масл¤на, н-капронова та пальм≥тинова кислоти. Ќещодавно у зеленому чањ ви¤влено 2-ам≥но-5-(N-етилкарбоксиам≥до)-пентанову кислоту, ¤ка зумовлюЇ його аромат.

јромат чорного чаю зумовлений великим "букетом" еф≥рних сполук, до складу ¤ких вход¤ть цитроналол, геран≥ол, л≥налоол, гексиловий, октиловий, 3-метилбутиловий спирти та ≥нш≥ сполуки.

” верх≥вкових пагонах м≥ститьс¤ багато кал≥ю, магн≥ю, фосфору.

”продовж 1 хвилини при заварюванн≥ чаю у розчин переходить до 68 % цих сполук.

‘армаколог≥чна активн≥сть чаю пов'¤зана, перш за все, ≥з вм≥стом у ньому пуринових алкалоњд≥в, зокрема, кофењну ≥ теоф≥л≥ну.

 офењн збуджуЇ нервов≥ центри, посилюЇ д≥¤льн≥сть нервових центр≥в кори п≥вкуль головного мозку, п≥двищуЇ реакц≥ю на зовн≥шн≥ подразники. “ому вживанн¤ чаю про¤снюЇ св≥дом≥сть, покращуЇ пам'¤ть, зн≥маЇ втому. ѕевну роль у комплексн≥й д≥њ чаю на орган≥зм в≥д≥граЇ й теоф≥л≥н. ¬≥н маЇ слабшу стимулюючу д≥ю, зокрема на центральну нервову систему, однак значно сильн≥ше впливаЇ на серцево-судинну систему та функц≥ю нирок. «авд¤ки вм≥сту теоф≥л≥ну чай покращуЇ д≥¤льн≥сть серц¤, розширюЇ коронарн≥ судини, посилюЇ д≥урез, розслаблюЇ гладку мускулатуру, внасл≥док цього зменшуютьс¤ спазми жовчного м≥хура, полегшуЇтьс¤ диханн¤ при спастичних бронх≥тах. —л≥д зауважити, що, на в≥дм≥ну в≥д кави, чай не т≥льки не п≥двищуЇ, але, навпаки, нав≥ть зменшуЇ ризик виникненн¤ ≥нфаркту м≥окарда.

ћаючи у своЇму склад≥ велику к≥льк≥сть тан≥н≥в (дубильних речовин), чай маЇ виражен≥ ефекти в≥там≥ну –. ÷≥ сполуки п≥двищують ст≥йк≥сть кровоносних кап≥л¤р≥в. “ан≥ни чаю запоб≥гають крововиливам у леген≥, ¤к≥ в≥дбуваютьс¤ при р≥зкому пониженн≥ атмосферного тиску.  р≥м цього, тан≥ни спри¤ють нагромадженню в≥там≥ну — в ус≥х органах ≥ цим запоб≥гають розвитков≥ цинги.

японськ≥ вчен≥ встановили, що регул¤рне вживанн¤ чорного чаю запоб≥гаЇ росту в шлунку та кишк≥внику патогенних м≥кроб≥в, в тому числ≥ золотистого стаф≥лококу, тифозноњ сальмонели, дизентер≥йноњ палички та холерного в≥бр≥ону. ѕрипускають, що антибактер≥альний ефект пов'¤заний з тан≥ном й ≥ншими фенольними сполуками. ќднак треба знати: чай запоб≥гаЇ вказаним вище хворобам, але не л≥куЇ њх.

—тар≥ листки чаю та др≥бн≥ частинки, що залишаютьс¤ п≥сл¤ його переробки, використовують дл¤ одержанн¤ комплекс пол≥фенольних засоб≥в, ¤к≥ рекомендують при порушенн≥ проникливост≥ та п≥двищен≥й ламкост≥ кап≥л¤р≥в, геморраг≥чних д≥атезах, крововиливах в рог≥вку ока, у променев≥й терап≥њ, при г≥пертон≥чн≥й хвороб≥ та ≥нших захворюванн¤х. «авд¤ки на¤вност≥ комплексу кофењну ≥ тан≥н≥в, чай ¤к протиотруту використовують при отруЇнн≥ х≥м≥чними сполуками, алкоголем, наркотичними засобами.

‘армаколог≥чн≥ властивост≥ маЇ також ≥ зелений чай. …ого антибактер≥альн≥ властивост≥: в≥двар зеленого чаю чаю було запропоновано дл¤ л≥куванн¤ дизентер≥њ. «елений чай застосовують також при л≥куванн≥ коклюшу, ентерокол≥т≥в та диспепс≥њ.

Ќещодавно встановлено протисклеротичну д≥ю зеленого чаю, ¤ку пов'¤зують ≥з вм≥стом у ньому (-)-еп≥галокатех≥нгалату та 2-ам≥но-5-( N -етилкарбоксиам≥др)-пентановоњ кислоти. ≤з чаю вид≥лено активний ≥нг≥б≥тор тромбоксану.

∆уванн¤ сухих листк≥в зеленого чаю допомагаЇ при нудот≥, токсикозах ваг≥тних, захитуванн≥ у транспорт≥ та морськ≥й хвороб≥.

ѕротипоказанн¤, поб≥чна д≥¤.

Ќезважаючи на широкий спектр спри¤тливоњ фармаколог≥чноњ д≥њ, чай маЇ ≥ небажан≥ ефекти. Ќадм≥рне його вживанн¤ може призвести до п≥двищеноњ збудливост≥. ћ≥цний чай протипоказаний при серцевих захворюванн¤х, особливо при миготлив≥й аритм≥њ, неврозах та виразц≥ шлунку. Ќегативно д≥Ї на орган≥зм ≥ "чеф≥р", ¤кий прискорюЇ розвиток атеросклерозу ≥ послаблюЇ пам'¤ть.



≤нш≥ рослини („)


Ќа головну



Hosted by uCoz