Ћ≥кувальн≥ властивост≥ апельсину







ѕлоди апельсина м≥ст¤ть до 15 % цукр≥в, до 2 % лимонноњ кислоти, аскорб≥нову кислоту, флавоноњди - рутин, геспер≥дин, наринген≥н, т≥ам≥н, рибофлав≥н, ф≥тонциди, сол≥ кал≥ю, кальц≥ю, фосфору, каротиноњди, пектинов≥ речовини. ” вс≥х частинах плод≥в, а також у листках та кв≥тках Ї еф≥рна ол≥¤. Ќайб≥льшу к≥льк≥сть еф≥рноњ ол≥њ м≥стить шк≥рка плод≥в - в≥д 0,33 до 2,1 %. ƒо складу ол≥њ вход¤ть ?-лимонен, n-дециловий альдег≥д, ?-л≥налоол, n-нон≥ловий спирт, ?-терп≥неол, еф≥ри каприловоњ кислоти, метиловий еф≥р антран≥ловоњ кислоти.

јпельсиновий с≥к збуджуЇ апетит ≥ покращуЇ травленн¤, тому його рекомендують вживати при г≥пацидних гастритах, пониженому жовчовид≥ленн≥ ≥ схильност≥ до хрон≥чного заперт¤.

јтеросклероз, ускладнений г≥пертон≥чною хворобою, ожир≥н¤, подагра, ≥нфекц≥йн≥ та гостр≥ респ≥раторн≥ захворюванн¤ - далеко не повний перел≥к тих хворобливих стан≥в, ¤к≥ полегшить вживанн¤ апельсин≥в. ѕри заперт¤х њх рекомендують вживати натщесерце ≥ ввечер≥. ƒоц≥льно вживати с≥к апельсина при сечо- та жовчокам'¤н≥й хворобах.

—≥к з плод≥в апельсина маЇ ≥муностимулюючу ≥ антистресову активн≥сть, захищаючи слизову шлунку в≥д пошкоджень, викликаних емоц≥йним стресом.

ѕротипоказанн¤, поб≥чна д≥¤.

Ћ≥кар √. Ўелтон суворо попереджаЇ, що апельсиновий с≥к, ¤к ≥ св≥ж≥ апельсини, не можна вживати п≥сл¤ прийн¤тт¤ њж≥, а т≥льки за 20-30 хв. до нењ. ѕоширена звичка вживати кисл≥ соки п≥д час та п≥сл¤ прийн¤тт¤ њж≥ Ї причиною багатьох захворювань орган≥в травленн¤. ” д≥тей, ¤к≥ з'њли апельсин п≥сл¤ довгоњ перерви, можуть виникнути алерг≥чн≥ реакц≥њ. ќднак так≥ реакц≥њ не завжди Ї ст≥йкими, ≥ њх можна послабити, а то й позбутис¤, поступово ввод¤чи у харчовий рац≥он дитини щораз б≥льшу к≥льк≥сть апельсинового соку.


 ≥мнатн≥ рослини. јпельсин

≤нш≥ рослини (ј)


Ќа головну



Hosted by uCoz