Ћ≥кувальн≥ властивост≥ ананасу







—упл≥дд¤ ананаса м≥стить до 0,1 % в≥там≥ну —, протеол≥тичний фермент бромел≥н, орган≥чн≥ кислоти (0,5-0,7 %), ван≥л≥н, 12-15 % цукр≥в, переважно сахарозу, пектинов≥ й м≥неральн≥ речовини, зокрема сол≥ кальц≥ю, кал≥ю, м≥д≥ та зал≥за.

јнанас - надзвичайно ц≥нний продукт у л≥кувально-д≥Їтичному харчуванн≥. —≥к з нього рекомендують вживати при шлунково-кишкових захворюванн¤х дл¤ покращенн¤ травленн¤, оск≥льки в≥н п≥двищуЇ ферментативну активн≥сть. јнанасовий с≥к корисний при хворобах нирок ≥ серцево-судинноњ системи, його вживають дл¤ зменшенн¤ набр¤к≥в, а також при анем≥¤х. «авд¤ки вм≥сту в м'¤куш≥ плоду аскорб≥новоњ кислоти це протицинготний ≥ в≥там≥нний зас≥б.

¬ид≥лений ≥з соку ананаса протеол≥тичний фермент бромел≥н Ї високомолекул¤рним гл≥копротењдом, маЇ ≥мунокорегуючу, а також протизапальну ≥ протиревматичну д≥ю. ¬≥н входить до складу заруб≥жних препарат≥в, зокрема мексази, ¤к≥застосовують дл¤ л≥куванн¤ захворювань п≥дшлунковоњ залози. јмериканськ≥ вчен≥ ви¤вили здатн≥сть бромел≥ну регулювати обм≥н речовин в орган≥зм≥, ≥ тому його зараз широко використовують дл¤ зменшенн¤ ваги т≥ла схильних до повноти людей. ¬ гомеопат≥њ препарати з ананаса використовують при функц≥ональних розладах нервовоњ системи. ¬ ≤нд≥њ з листк≥в рослини вичавлюють с≥к, ¤кий вживають ¤к протиглистний зас≥б.


 ≥мнатн≥ рослини. јнанас

≤нш≥ рослини (ј)


Ќа головну



Hosted by uCoz