Ћ≥кувальн≥ властивост≥ айви







јйва з давн≥х час≥в використовувалас¤ в медицин≥. ” прац¤х видного ученого ≥ найб≥льшого л≥кар¤ —ередньов≥чч¤ ≤бн —≥ни (јв≥ценни) Ї дан≥ про те, що плоди айви використовувалис¤ ¤к терпкий зас≥б при проносах ≥ шлунково-кишкових кровотечах, а також дл¤ пол≥пшенн¤ кольору обличч¤. ѕроте в медичн≥й практиц≥ ширше застосовуЇтьс¤ нас≥нн¤ айви. ¬оно покрите матовою б≥луватою пл≥вкою, ¤ка у вод≥ сильно набухаЇ ≥ набуваЇ вигл¤ду густого прозорого слизу.

ѕлоди айви м≥ст¤ть вуглеводи, орган≥чн≥ кислоти, б≥лки, пектинов≥, дубильн≥ речовини, кл≥тковину, ароматичн≥ речовини, зольн≥ елементи, каротин, в≥там≥ни ¬1 ¬2, ––, —. Ќас≥нн¤ м≥стить слиз, легко розчинний у вод≥, ≥ ≥нш≥ речовини.

«астосовують айву зовн≥шньо ¤к обвол≥каючий зас≥б при оп≥ках, запальних процесах, всередину - ¤к проносне при закрепах, ¤к обвол≥куюче при спазматичному кол≥т≥ ≥ метеоризм≥, ¤к в≥дхаркувальне ≥ пом'¤кшувальне при захворюванн¤х дихальних шл¤х≥в. —лиз нас≥нн¤ використовують ¤к коригуючий зас≥б при виготовленн≥ розчин≥в, м≥кстур.

¬≥двар ≥ с≥к плод≥в вживають при цинз≥, запаленн≥ жовчного м≥хура, при проносах ≥ кишкових кровотечах. ѕри гемороњ, що кровоточить, ≥ тр≥щинах заднього проходу рекомендують робити кл≥зми ≥з соку ≥ в≥двару плод≥в айви. “ерт≥ варен≥ плоди використовують при захворюванн¤х печ≥нки, нирок, при кровохарканн≥, недокр≥в'њ, а також ¤к проти блювотний зас≥б. ” зв'¤зку з на¤вн≥стю в плодах айви значноњ к≥лькост≥ кл≥тковини, пектинових речовин ≥ кал≥ю, здатних виводити з шлунково-кишкового тракту сол≥ важких метал≥в, у тому числ≥ ≥ рад≥оактивн≥ ≥зотопи, њх рекомендують люд¤м, що проживають на територ≥¤х, забруднених в результат≥ авар≥њ на „орнобильськ≥й ј≈—.

” њжу айву вживають найчаст≥ше в печеному або вареному вигл¤д≥, оск≥льки св≥ж≥ плоди майже нењст≥вн≥ ≥з-за њх жорсткост≥. ѕри дозр≥ванн≥ вони стають м'¤кшими. « плод≥в айви готують пюре, варенн¤, джеми, компоти, желе, мармелад, пастилу, цукати, начинку дл¤ цукерок, прохолодн≥ напоњ.

” побут≥ плоди айви часто кладуть в шафи з б≥лизною, щоб додати йому приЇмний ароматний запах.

ƒеревина айви використовуЇтьс¤ дл¤ виготовленн¤ вс¤кого роду вироб≥в.

—лиз нас≥нн¤ застосовуЇтьс¤ в текстильн≥й промисловост≥ дл¤ доданн¤ блиску тканинам ≥ приготуванн¤ клею, зам≥нюючи арав≥йську камедь.

јйва - прекрасний медонос.

÷≥лющ≥ страви. јйва


≤нш≥ рослини (ј)

Ћ≥кувальн≥ властивост≥ к≥мнатних рослин



Ќа головну



Hosted by uCoz