омпот з мандарин≥в







ћандарини повинн≥ бути ц≥лком дозр≥лими ≥ здоровими. ѕогано, ¤кщо консервац≥¤ проводитьс¤ з метою пор¤тунку в≥д остаточного псуванн¤ тих плод≥в, що вже почали псуватис¤. “ак≥ плоди, ¤к в≥домо, нав≥ть в св≥жому вигл¤д≥ мають розм'¤кшену консистенц≥ю ≥ г≥ркий присмак.

≤нод≥ псуЇтьс¤ не весь пл≥д, а лише дек≥лька часточок з одного боку. “од≥ ц≥ з≥псован≥ часточки сл≥д в≥докремити, а здорову частину використовувати.

ћандарини консервують очищеними в≥д шк≥рки ≥ розд≥леними на часточки або ц≥лком. ¬≥д шк≥рки њх очищають вручну. ” шк≥рц≥ мандарин≥в м≥ст¤тьс¤ ароматичн≥ речовини (еф≥рн≥ масла), ¤к≥ ≥ додають властивий њм аромат. ” м'¤кот≥ плод≥в ароматичних речовин немаЇ. “ому шк≥рку використовують дл¤ отриманн¤ вит¤жки, що додаЇтьс¤ в невелик≥й к≥лькост≥ в сироп, або висушують дл¤ використанн¤ в зимово-весн¤ний час при приготуванн≥ трет≥х страв, до чаю ≥ т.д.

Ўк≥рку мандарин≥в зн≥мають, розриваючи њњ з одного к≥нц¤ руками. ѕроте краще спочатку шк≥рку надр≥зати ножем, не ушкоджуючи м'¤кот≥.

ƒл¤ отриманн¤ вит¤жки шк≥рку подр≥бнюють ножем або на м'¤сорубц≥, заливають гар¤чою водою (на 1 частину шк≥рки за масою 1 частину води) ≥ залишають в прикрит≥й каструл≥ на 1-2 г. ѕот≥м р≥дина, в ¤ку перейшли ароматичн≥ речовини з шк≥рки, в≥докремлюють (проц≥джують) ≥ додають в сироп за смаком. ќдержану вит¤жку можна додавати не т≥льки до мандаринового компоту, але ≥ до компот≥в з будь-¤ких плод≥в ≥ ¤г≥д.

ѕ≥сл¤ очищенн¤ в≥д шк≥рки на мандарин≥ залишаютьс¤ б≥л≥ м'¤к≥ волокна ≥ пл≥вки, що додають йому г≥ркуватий присмак. “ому њх необх≥дно видалити. ÷е робитьс¤ одночасно з розд≥ленн¤м мандарин≥в на часточки.

„асточки бланшують у вод≥ прот¤гом 30-40 секунд при 85∞—, а пот≥м охолоджують у вод≥. ѓх заливають сиропом м≥цн≥стю 40 % ≥ стерил≥зують в кипл¤ч≥й вод≥. “ривал≥сть стерил≥зац≥њ п≥вл≥трових банок 12-15 хв, л≥трових 15-20 хв ≥ двох- ≥ трил≥трових бутл≥в 45 хв.





–ецепти. ћандарин


–ецепти.(ћ)

÷≥лющ≥ страви

Ќа головну


Hosted by uCoz