Компот з груші
Рекомендовані сорти: Вільям, Жовтнева, Російська, Молдавка і ін.
На компоти переробляють не повністю доспілі груші. При чищенні рекомендується видаляти серцевину.
Якщо готують компот з груш без шкірки, очищати плоди краще і зручніше вздовж. Груші ніжних сортів можна консервувати з шкіркою, якщо на ній немає пошкоджень або ділянок, що потемніли, які погіршують вид плодів.
Очищені груші бланшують у воді з додаванням 0,1 % лимонної або винної кислоти (1 г лимонної або винної кислоти на 1 л води) протягом 8-12 хв при 85°С або 3-5 хв при 95-97°С.
Груші, які розрізають на половинки або часточки слід укласти симетрично, вузькими частинами ближче до центру банки. Міцність сиропу 30 %. Можна застосовувати і слабкіший сироп.
Стерилізувати слід півлітрові банки 20-25 хв, літрові 30-35 хв, трилітрові бутлі 50 хв.