омпот з абрикос
ƒл¤ консервац≥њ рекомендуютьс¤ сорти „ервонощокий, Ўалах, Ўиразський, рупний п≥зн≥й, „ервоний партизан ≥ ≥н.
јбрикоси повинн≥ бути не зовс≥м зр≥лими, в ус¤кому раз≥ нерозм'¤кшеними. ƒуже м'¤к≥ плоди розварюютьс¤ при стерил≥зац≥њ, ≥ компот виходить поганим, зовн≥шнь≥й вигл¤д - ≥з зморщеними плодами ≥ каламутним сиропом. јле не можна використовувати ≥ дуже недостигл≥ плоди, оск≥льки компот з них виходить позбавленим смаку ≥ без належного аромату, а ≥нод≥ ≥ з г≥ркуватим присмаком. ращими дл¤ консервац≥њ вважаютьс¤ абрикоси, що мають нормальне дл¤ даного сорту забарвленн¤ зр≥лих плод≥в, але ще досить щ≥льну м'¤коть.
ѕри сортуванн≥ треба звертати особливу увагу на видаленн¤ плод≥в з др≥бними пошкодженн¤ми у вигл¤д≥ крапок або маленьких пл¤мочок. Ќе рекомендуЇтьс¤ консервувати абрикоси, ¤к≥ з одного боку дозр≥ли повн≥стю, а з ≥ншою - залишилис¤ зеленуватими.
ƒр≥бн≥ абрикоси консервують ц≥лком з к≥сточкою, а крупн≥ можна консервувати половинками, розр≥заючи навп≥л уздовж плоду точно по борозенц≥, що Ї на одн≥й його сторон≥, ≥ виймаючи к≥сточку.
јбрикоси укладають в банки так само, ¤к ≥ сливи. якщо њх консервують половинками без к≥сточок, то дл¤ пол≥пшенн¤ аромату плод≥в можна в кожну п≥вл≥трову банку покласти по 5-8 шт. мигдал¤ або таку ж к≥льк≥сть зерен, вийн¤тих з роздроблених к≥сточок абрикос.
—ироп дл¤ заливки абрикос готують р≥зноњ концентрац≥њ: дл¤ середньоаз≥атських сорт≥в др≥бних абрикос - 30 %-ний (так≥ абрикоси консервують ц≥лком), дл¤ ≥нших абрикос, що консервуютьс¤ ц≥лком, - 40 %-ний, а дл¤ консервованих половинками - 50 %-ний.
—терил≥зац≥¤ в кипл¤ч≥й вод≥ п≥вл≥трових банок продовжуЇтьс¤ 10-12 хв, л≥трових 15-18 хв ≥ двох- ≥ трил≥трових бутл≥в 30 хв.
ћожна зам≥сть стерил≥зац≥њ пастеризувати компот при 85∞—: п≥вл≥тров≥ банки 20 хв, л≥тров≥ 30-35 хв.
![]() |