Ћьон







–одина Ћьонов≥ Ч Linaceae

Ћьон звичайний (Linum usitatissimum) Ч однор≥чна трав'¤ниста рослина з голим, цил≥ндричним стеблом, угор≥ розгалуженим, до 1,5 м заввишки. Ћистки ланцетопод≥бн≥, чергов≥.  в≥тки небесно-син≥ чи ф≥олетов≥, з кв≥ткон≥жками, з≥бран≥ на верх≥вц≥ стебла у р≥дку м≥телку. „ашечка п'¤тичленна, в≥ночок Ч п'¤типелюстковий, тичинок п'¤ть. ѕл≥д Ч розтр≥скувана коробочка з численними св≥тло-коричневими лискучими нас≥нинами. –ослина цв≥те у червн≥.

Ќас≥нн¤ м≥стить слизист≥ речовини (близько 12 %), пектин, жирну ол≥ю (30-40 %), складену ≥з гл≥церид≥в л≥ноловатоњ (35Ч40 %), л≥ноленовоњ (25Ч 35 %) та ), олењновоњ (15Ч20 %), пальм≥тиновоњ ≥ стеариновоњ кислот, ц≥аногеновий гл≥козид л≥намарин (1,5%), ензим л≥намаразу, до 20Ч 25 % протењн≥в, цукри, каротин тощо.

Ќас≥нн¤ льону Ч Semen Lini. Ќас≥нн¤ льону збирають при повному достиганн≥ ≥ сушать на сонц≥ при температур≥ до 45∞—. Ќас≥нн¤ плескате, жовто-коричневе, лискуче, без запаху, при жуванн≥ маЇ слизький ≥ масл¤ний смак. «бер≥гають у темному, пров≥трюваному ≥ сухому м≥сц≥. ƒопустима волог≥сть Ч не б≥льше 13 %.

Ќас≥нн¤ маЇ лаксативну (очисну), муцилаг≥нозну (розр≥джуЇ секрети) ≥ протизапальну д≥ю. –ад¤ть його при запорах Ч зб≥льшуЇ об'Їм каловоњ маси ≥ у той спос≥б д≥Ї очисно при атон≥њ товстих кишок ≥ ожир≥нн≥. ≈кстракт нас≥нн¤ льону, прийн¤тий внутр≥шньо, вкриваЇ тонким шаром слизову оболонку стравоходу, шлунка ≥ кишечника, застер≥гаючи њх в≥д подразненн¤. ÷е особливо важливо при виразц≥ шлунка, що супроводжуЇтьс¤ г≥персекрец≥Їю. якщо до того слизового покриву в≥д нас≥нн¤ льону додати в≥двар ц≥лющих трав, то це затримаЇ на тривалий час пошкодженн¤ слизовоњ оболонки, в≥д чого скоротитьс¤ оздоровчий пер≥од. ¬ит¤жки з нас≥нн¤ Ч холодн≥ ≥ тепл≥ Ч дають благотворний ефект при запальних захворюванн¤х дихальних шл¤х≥в (сухий кашель, катар бронх≥в), захворюванн≥ сечових шл¤х≥в (запаленн¤ ≥ камен≥ в сечовому м≥хур≥ й нирках). «овн≥шньо прикладають при оп≥ках, запаленн≥ слизовоњ оболонки ≥ шк≥ри, набр¤ках, фурункулах (кашка). ≤з льн¤ноњ ол≥њ вид≥л¤ють л≥нетол, ¤кий м≥стить велику к≥льк≥сть ненасичених жирних кислот Ч олењнову, л≥нолову, л≥ноленову, що знижують р≥вень холестеролу в кров≥ ≥ Ї добрим засобом дл¤ л≥куванн¤ атеросклерозу (—кл¤ревський та ≥н., 1968). ƒосл≥дами —околова (1984) доведено, що ц≥ кислоти Ї б≥огенними попередниками простогландин≥в. ћожливо, введен≥ в орган≥зм ненасичен≥ жирн≥ кислоти привод¤ть до стимул¤ц≥њ б≥осинтезу простогландин≥в ≥ у такий спос≥б полегшують њх вплив на ф≥з≥олог≥чн≥ процеси.

” народн≥й медицин≥ нас≥нн¤ льону вживаЇтьс¤ ≥ при г≥перацид≥, хрипкому голос≥, запаленн≥ простати, камен¤х у жовчному м≥хур≥, д≥абет≥ та ≥н.

ѕротипоказаний при гострих порушенн¤х функц≥њ кишечника (проноси) та при посиленн≥ бол≥в при холецистит≥. як зовн≥шн≥й зас≥б л≥нетол застосовують при оп≥ках ≥ променевих ураженн¤х шк≥ри.

—пос≥б застосуванн¤

¬нутр≥шньо:

- наст≥й сухоњ трави (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу) по 1 столов≥й ложц≥ 3Ч4 рази на день;

- слиз нас≥нн¤ льону (1 частина ц≥лого нас≥нн¤ на 30 частин окропу, збовтують 15 хвилин, проц≥джують ≥ в≥джимають) по чверт≥ скл¤нки « рази на день за 30 хвилин до њди, готуючи безпосередньо перед вживанн¤м (курс л≥куванн¤Ч2Ч3 тижн≥);

- св≥жу лл¤ну ол≥ю вживають по 1 столов≥й ложц≥ 4Ч5 раз на день;

- л≥нетол приймають уранц≥ безпосередньо перед њдою або п≥д час њди по 20 мл (п≥втори столовоњ ложки) 1 раз на день;

- з нас≥нн¤ льону готують холодну вит¤жку (1 Ч2 столов≥ ложки нас≥нн¤ ≥ 200 г холодноњ води, насто¤ти 2 Ч 3 год) чи в≥двар (2 столов≥ ложки нас≥нн¤ з 600 г окропу вар¤ть прот¤гом 10 хв). ¬≥двар приймають 6 раз≥в на день по 80 г за 15 хв до њди ≥ за 30 хв п≥сл¤ нењ;

- столову ложку сум≥ш≥ лл¤ного с≥м'¤ (20 г), плод≥в ¤л≥вцю звичайного (20 г), лист¤ чорниц≥ звичайноњ (40 г) ≥ трави приворотн¤ звичайного (10 г) настоюють 6 годин на скл¤нц≥ холодноњ води, кип'¤т¤ть 15 хвилин, проц≥джують ≥ п'ють по 1 скл¤нц≥ 2Ч3 рази на день при д≥абет≥.

«овн≥шньо:

- сум≥ш (пор≥вну) лл¤ноњ ол≥њ ≥ вапн¤ноњ води або сум≥ш ретельно зм≥шаних у пл¤шц≥ 1 скл¤нки лл¤ноњ ол≥њ ≥ 4 сирих ¤Їць дл¤ л≥куванн¤ оп≥к≥в.

- подр≥бнене нас≥нн¤ льону чи льн¤не борошно накладають зовн≥шньо у форм≥ кашки (зам≥шують у окроп≥ ≥ намазують на марлю). Ќас≥нн¤ льону, зм≥шане пор≥вну з б≥лком чи з вапн¤ною водою, добре д≥Ї при ранах в≥д оп≥к≥в.

≤нш≥ рослини.(Ћ)

јптекарський город

Ќа головну


Hosted by uCoz