Збірний компост







Компост - це суміш органічних залишків рослинного і тваринного походження, що добре розклалася. Компостування дозволяє дешево і ефективно перетворювати відходи присадибної ділянки на цінний матеріал. Правильно приготований компост неуступає гною, а в деяких випадках він ефективніший за інші органічні добрива.

Центнер збірного компосту звичайно містить азоту - 0,5 кг, фосфору-0,2 кг, калію -0,3 кг, а також цілий ряд інших необхідних для рослин елементів живлення. Для порівняння -- у центнері солом'яного гною міститься азоту 0,5 кг, фосфору - 0,3 кг і калію - 0,66 кг.

Для компостної купи вибирають затінене і незатоплюване місце на ділянці, далеко від дерев. Її розмір залежить від площі ділянки і наявності компонентів, що становлять. Оптимальна ширина - 1,2 м, довжина - довільна.

При цьому треба дотримувати санітарні вимоги: відстань від компостної купи до льоху повинна бути не менше 7 м. Не варто забувати і про естетику. Майданчик утрамбовують. Тут же розміщують місткості для зберігання торфу, золи.

По периметру бажано встановити огорожу. Краще використовувати сітку або дошки. У цегляних і бетонних стінках треба залишати вертикальні щілини для доступу повітря. Можна за площею компостної купи вирити траншею завглибшки 0,5 м, в яку б вільно поступало повітря. Без доступу кисню компост може закиснути.

Вибраний майданчик утрамбовується, дно покривається матеріалом для утримання вологи: торф, подрібнена солома, сухе листя і т.д. Можна використовувати пісок і дернову землю. Товщина основи - не менше 30см.

Деколи розбивають компостну купу на дві-три секції. Спочатку заповнюють першу, а потім її вміст переноситься в другу, третю. Таке перелопачування сприяє швидкому зігріванню компосту.

Можна обійтися і без перегородок, але рази два за сезон компост треба перемішувати. У такому разі бажано на ділянці мати принаймні дві компостні купи (ями). При двох- або трисекційному пристрої достатньо однієї.

Дуже зручно використовувати для цих цілей переносні ящики, які можна встановлювати в більш відповідних в даний момент місцях.

Залежно від складу змішуваних матеріалів компости бувають торфо-гнійними, торфо-фекальними і збірними. На дачних і присадибних ділянках найзручніше готувати збірний компост, на що використовуються практично всі відходи: рослинні залишки, бадилля, сухе листя, бур'яни, стружка, кора, дворове сміття, кухонні відходи, зола, а також фекалії.

Не можна закладати хворі або оброблені гербіцидами рослини і бур'яни з насінням. Сухі відходи зволожуються.

Компостований матеріал перешаровують торфом або садовою землею. Щоб прискорити розкладання і поліпшити якість компосту, в нього додають гній, гнойову рідину, фекалії. Для прискорення розвитку бактерій і грибків, які розкладають органічні залишки, можна використовувати азотовмісні мінеральні добрива (сечовина, сульфат амонію).

Значно підвищує якість компосту фосфорна мука, 2 кг вносять на сто кілограм суміші. Ефективно додавати в компост золу, особливо при використанні торфу або іншого матеріалу з кислою реакцією.

Компост постійно повинен бути вологим, тому в суху погоду його треба регулярно поливати (не рекомендується використовувати мильну воду). Для збереження вологи купу можна накривати плівкою або мішковиною. Стінки компостного ящика добре обкладати газетами.

Компостні купи укладають заввишки до 1,5 м. Зверху їх закривають шаром торфу або землі завтовшки 10-20 см для поглинання газів, що утворюються при розкладанні органічних речовин. Краї штабелю роблять дещо вищими для затримки дощової води і рідини, якою її поливають. Необгороджена купа обкладається торфом або землею з боків.

Перед заморожуваннями компост додатково накривається землею, ялиновим гіллям, сухим листям. Щоб оберегти його від промерзання. Загальна товщина укриття повинна бути 30-40 см.

Терміни дозрівання компосту залежать як від використовуваних матеріалів, так і від технології. Так, при додаванні в компост фекалій використовувати його можна тільки до через рік. Компости з трав'яної маси і листя готові до застосування через шість місяців після закладки.

Процес компостування прискорює перелопачування штабелю. Робота важка, але якщо заздалегідь рослинні залишки подрібнювати, то перелопачувати їх буде значно легше. Використання дрібних складових частин прискорює процес дозрівання компосту.

Вже при першому перемішуванні добре додати компост, що перепрів, з сусідньої купи. Бажано, щоб в цій добавці мешкали дощові черв'яки.

Хороший компост повинен відповідати наступним вимогам:

- У готовому компості не можна розрізнити складові його компоненти.

- Він не повинен мати різнорідні шари.

- Повинен добре кришитися.

- Складові частинки не повинні бути більшими двох сантиметрів.

- Маса готового компосту повинна мати запах гнилі, кислий або аміачний запах свідчить про низьку якість.

- Компостна маса повинна бути сухою, грудка що мажеться свідчить про низьку якість.

- Визрілий компост має однорідну масу темного кольору.

В умовах дачних ділянок звичайно визрівання компосту триває рік після закладки.

Використовують компост для всіх квіткових культур як при осінньому, так і весняному перекопуванню. Норма внесення компосту - 4-5 кг на квадратний метр. При посіві і посадці його вносять в борозни, рядки, лунки.

Органічні добрива

Підживлення добривами

На головну




Hosted by uCoz