Компост фекальний







Немало утруднень на садовій ділянці викликає утилізація фекалій. Недосвідчені садівники просто виливають вміст вигрібних ям на ділянку під перекопування. Це неприпустимо.

Як було сказано вище, фекалії можна додавати в збірний компост або готувати з них окремо фекальний компост.

У фекальній масі в середньому міститься 0,5-0,8% азоту, 0,2-0,4% фосфору (Р2О5), 0,2-0,3% калію (K2О).

Краще всього компостувати фекалії з торфом, соломою, іншими рослинними залишками, а при їх недоліку - із землею. На одну частину фекалій беруть не менше двох частин торфу або три-чотири частини соломи і інших рослинних залишків (по вазі). При використанні однієї землі її кількість повинна бути достатньою для поглинання всієї фекальної маси.

Компост з фекальних мас характеризується високою якістю, багатий поживними речовинами.

На присадибній ділянці слід обладнати "культурну" убиральню, яка на відміну від звичайної вигрібної ями забезпечує отримання цінного добрива і не має неприємного запаху аміаку. Замість вигрібної ями в ній влаштовується висувний ящик з добре заструганих дощок. Внутрішні стінки ящика просмолюють, до зовнішньої його сторони прикріплюють ручку. Приблизні розміри ящика; висота - 40см, довжина - 70 см, ширина - 40 см. Ящик встановлюється на двох оббитих залізом дошках, по яких він за ручку висувається з убиральні.

Дно ящика засипають торфом або землею шаром - 8-10 см. Всередині убиральні встановлюють невелику місткість для торфу або землі. Після кожного користування в ящик висипають 1-2 совки торфу або землі. Ящик очищають щонеділі.

Санітарні умови використання компосту вимагають, щоб температура в компості піднялася до 60°С.

Фекальну масу відносять до місця зберігання - до компостної купи або неглибокої ями, де вона зберігається до повного перепрівання.

З санітарно-гігієнічної точки зору фекальні компости повинні дозрівати не менше року. Цей термін гарантує загибель всіх збудників хвороб і повне зникнення неприємного запаху.

Органічні добрива

Підживлення добривами

На головну




Hosted by uCoz