Ћ≥карськ≥ препарати. јлте¤







≈тиловий спирт обл¤гаЇ слизи, тому насто¤нки з ц≥Їњ рослини не готують.

ћукалт≥н. ¬ипускаЇтьс¤ в п≥гулках по 0,05 г, що м≥ст¤ть сум≥ш пол≥сахарид≥в (сухий слиз) з трави алте¤ л≥карського. ѕризначають по 1-2 п≥гулки в день перед њжею. «бер≥гають в сухому прохолодному м≥сц≥.

Ќаст≥й корен¤ алте¤. ¬становлено, що кор≥нь алте¤ адсорбуЇ велик≥ к≥лькост≥ води ≥ м≥цно њњ утримуЇ. “ому при розрахунках к≥лькостей корен¤ ≥ води запропоновано користуватис¤ витратним коеф≥ц≥Їнтом. ¬итратний коеф≥ц≥Їнт показуЇ, на ск≥льки сл≥д зб≥льшити к≥льк≥сть корен¤ ≥ води, щоб одержати необх≥дний об'Їм настою. “ак, наприклад, при сп≥вв≥дношенн≥ сировини (г) ≥ настою (мл), найб≥льш часто використовуваноњ в медицин≥ (5:100), необх≥дно використовувати коеф≥ц≥Їнт 1,30, тобто 6,5 грам≥в сировини на 130 м≥л≥л≥тр≥в води. ¬≥дпов≥дно, дл¤ ≥нших сп≥вв≥дношень використовують своњ коеф≥ц≥Їнти 1:100 - 1,05; 2:100 - 1,10; 3:100 - 1,15; 4:100 - 1,20.

ѕриготуванн¤ провод¤ть таким чином. 6,5 грам≥в др≥бно подр≥бненого, в≥дс≥¤ного в≥д пилу алтейного корен¤ настоюють в 130 м≥л≥л≥трах холодноњ дистильваноњ води прот¤гом 30 хвилин при пер≥одичному пом≥шуванн≥. ѕ≥сл¤ чого р≥дину проц≥джують через подв≥йний шар марл≥, не в≥джимаючи залишку. ѕри необх≥дност≥ додаЇтьс¤ вода.

≤дентично готують ≥ в≥двари з корен¤ алте¤. ѕриймають в гар¤чому вигл¤д≥ по 1/2-1/3 стакана три-чотири рази на день п≥сл¤ њж≥.

¬одн≥ вит¤жки з корен¤ алте¤ збер≥гають в прохолодному, захищеному в≥д св≥тла м≥сц≥ не б≥льше двох д≥б.

—ироп алтейний. —кладаЇтьс¤ з екстракту алтейного корен¤ сухого (2 ч.), сиропу цукрового (28 ч.). ÷е прозора р≥дина жовтуватого кольору, своЇр≥дного солодкого смаку. ¬икористовуЇтьс¤ в м≥кстурах дл¤ пол≥пшенн¤ смаку ≥ ¤к що обвол≥каючий зас≥б.

≈кстракт алтейного корен¤ р≥дкий. √устувата р≥дина “емно-¤нтарного кольору, своЇр≥дного солодкого смаку, майже без запаху.

≈кстракт алтейного корен¤ сухий. ѕорошок с≥рувато-жовтого кольору, своЇр≥дного солодкуватого смаку. «астосовують дл¤ приготуванн¤ настою (1:30). ѕризначають по 1 ст. ложц≥ через кожн≥ дв≥ години дорослому. ѕо 1 ч. ложц≥ чотири рази на день дитин≥.

≈кстракт нас≥нн¤ алте¤ масл¤ний. ¬исушене ≥ подр≥бнене нас≥нн¤ алте¤ заливаЇ рослинним маслом (1:10), нагр≥тим до 60∞—, настоюють 12 годин в термос≥. ќхолоджують ≥ ф≥льтрують. ѕом≥рно теплий ф≥льтрат втирають в шк≥ру голови дв≥ч≥ в тиждень ¤к радикальний зас≥б в≥д лупи.  урс л≥куванн¤ 12-15 процедур, повторне л≥куванн¤ провод¤ть за два тижн≥.

Ќаст≥й з алтењ. 1Ч2 ст. ложки подр≥бненого корен¤ алтењ л≥карськоњ залити двома скл¤нками холодноњ води, насто¤ти у прохолодному м≥сц≥ або к≥мнат≥ 10Ч12 год, проц≥дити, ретельно в≥джати, додати трохи цукру дл¤ смаку. ѕриймати по 1Ч2 ст. ложки через кожн≥ 2 год.

¬≥домо, що слизов≥ речовини алтењ краще розчин¤ютьс¤ у холодн≥й вод≥, оск≥льки пори корен¤, залитого окропом, ущ≥льнюютьс¤ "запареною" клейковиною крохмалю ≥ слиз сировини, таким чином, г≥рше екстрагуЇтьс¤. ѕроте досв≥д використанн¤ теплих настоњв кандидатом медичђних наук ¬. ¬.  орн≥йчуком св≥дчить про њх не менш високу л≥кувальну ефективн≥сть при бронхоЧлегеневих захворюванн¤х у д≥тей. ÷е пов'¤зађно, мабуть, ≥з л≥кувальною д≥Їю не т≥льки слизу, а й розчинних у гар¤ч≥й вод≥ компонент≥в крохмалю. «аливати сировину рекомендуЇтьс¤ спочатку перевареною водою к≥мнатноњ температури, доводити пов≥льно до кип≥нн¤ ≥ кип'¤тити 10Ч15 хв. ѕот≥м наст≥й проц≥дити ≥ сировину в≥джати. ѕити теплим.

«б≥р. ‘армацевтична промислов≥сть виготовл¤Ї грудний зб≥р є ≤ такого складу: корень алтењ, лист¤ матиЧ йЧмачухи ≥ трава материнки звичайноњ у сп≥вв≥дношенн≥ 2:2: 1. √отувати такий зб≥р можна по-р≥зному. ≤нод≥ спос≥б використанн¤ наведений на упаковц≥. ѕрофесор ј. ‘. √амерман радить готувати його, ¤к чай: 1 ст. ложку сум≥ш≥ заварити двома скл¤нками окропу, насто¤ти 20 хв, проц≥дити ≥ в≥джати. ѕити теплим по 1/2 скл¤нки через кожн≥ 3 год.

ѕрепарати з алте¤ збер≥гають в прохолодному, захищеному в≥д св≥тла м≥сц≥ зважаючи на м≥кроб≥олог≥чну нест≥йк≥сть.



јлте¤

≤нш≥ рослини. (ј)

јптекарський город

Ќа головну



Hosted by uCoz